Mesterházy Tibi világa

Minden ami rólam,családomról,érdeklődési körömről,vágyimról szól!

Ide olyan főzési tanácsokat,ételrecepteket  és praktikákat akarok lejegyezni,amiket én szeretek vagy alkalmazom illetve ahogyan csinálom.

Nem nagy titok,ha elárulom,hogy szeretek főzöcskéni,sütögetni.Ez valószinűleg édesapámtól ragadt rám.Sosem felejtem el,amikor gyerekkorunkban vagy már késöbb is reggel felébredtünk és a papa költeménye már gőzölgött az asztalon.Nem voltak különös dolgok,csak körbenézett a hűtőszekrénybe meg a polcokon és a maradékokból fejedelmi reggelit készített.Vagy a sólettei és a halászleve,amit sokszor készített mindenki megelégedésére.Tőle tanultam meg a "cicege"jelentését és finomságát.Vagy a "felfújós tojás" mi is lehet?!És amióta szegény meghalt nem ettem egy igazi kőrözöttet!Próbálkozok vele,de az mégse olyan!Abba benne volt a papa maga és mostmár nem tehet hozzá ezt az összetevőt!!Sírós

Felfújós tojás a'la papa:

Tojás személyektöl függően változik,de itt legyen 2 személyre való adag.Akkor elég egy tojás,bele liszt annyi,hogy palacsinta tésztánál egy kicsit sűrűb tésztát kapjunk,pici só.Ezeket jól összekeverjük,majd jön a hűtőszekrény.Keresünk szalámi véget,kolbász darabkát,szalonna csücskét,kocka sajt maradvány és ezeket mind bele teszük a keverékbe.Palacsinta sütőbe öntve kevés olajon lepényt sütünk belőle.Ha mindkét oldala megsült,akkor tányérra borítjuk és gyorsan sajtot reszelünk rá!(persze ha van!!)Még izlés szerint lehet sózni.Igazán jó köret hozzá a darált savanyú.Ez áll mindenféle maradék savanyúságból és savanyúkáposztábol.A lényeg,hogy mindent alapossan daráljuk át húsdarálón(vagy robotgéppel) és keverjük össze.Üvegekbe lehet tölteni és a hűtőbe sokáig eláll feltéve,ha marad!Villával tolhatod magadba és még a fogatlan nagymami is le tudja nyelni,főleg,hogy nagyon eteti magát!!

Ez az étel,amit mindenki ízlése szerint bővebben illetve szegényebben telíti meg hozzávalókkal,de a végeredmény finom és laktató akkor is.Ha már a reggelin túl vagyunk,akkor lássunk valami durvábbat ebédre.

Sólet, ahogy apámtól tanultam:

Papa mindíg azt mondta.-Fiam!Ez az egyik legegyszerűbb,de mégis leglaktatóbb étel,amit csinálhatsz.Egyszerű,mert a hozzávalókat csak össze kell rakni egy fazékba.Szerezz valahonnan egy füstölt csülköt és egy kis füstölt kolbászt.Ha maradt valahonnan szalonna bőrkéd az is jöhet bele.kb.40dkg áztatott szárazbab(egy éjszakán át vízben áztatni)Ezek sorban mehetnek be az edénybe!30dkg gersli(hántolt árpa gyöngy)3 nagy fej hagyma felkockázva,4-5 gerezd fokhagyma összetörve,só,bors,pirospaprika,babérlevél kevéske és 2 evőkanál zsír.

Fel kell önteni vízzel,hogy ellepje rendessen.Tegyél rá fedőt és tedd be a sütőbe lehet nagy lángon.Aztán most jól menj el valahova és vissza se gyere legalább 2 óra hosszat.Kevergetni és noszogatni nem nagyon kell,mert fölés közben lassacskán összekeverednek az alapanyagok.Mikor már kezd jól sűrűsödni tegyél bele 8-10 tojást óvatossan úgy ahogy van!Na jó!Elötte mosd meg!Még fél órát hagyd lefedve forrogatni.Amikor kiveszed a sütőből,akkor már a csülökből a csontot és a tojásokat kihalászhatod.A tojásokat szabaditsd meg a héjától(bár azt hallottam,hogy a héjában van a vitamin!Igaz a sasban nincs annyi!!) és mehet vissza sóletbe.Aztán már csak"ham!!bekapja Döncike!!"

A következő étel,amit most leírok az a felejthetettle halászlé lesz.Elötte pedig még egy kis rövid történet.Édesapám amerikai fogságban volt a II.világháború alatt és a feladatuk Münchenbe romeltakarítás volt.Egyszer kétszer mesélt az ottani dolgokról.Pl.:Mikor mentek villamossal a városban atakarítás helyszinére és az amerikai örök cukkolták egymást.Aztán az egyik hirtelen kihajolt az ajtón és ellötte a felső vezetéket.Aztán tolni kellett a villamost.Vagy: Volt hogy rajtakaptak valakit azon,hogy a kajás raktárból 5kg-os zöldborsókonzervet lopott.Azt mondták "Oké!Biztos éhes vagy és azért kell a konzerv.No!Most akkor egyél,nehogy valami bajod legyen!És ott álltak fölötte amíg el nem fogyasztotta a konzervet,még akkor is ha kihányta!

Itt történt meg,hogy nem volt,csak egy kis üres kenyerük!Papa kitalálta,hogy a szerszámok karbantartására kapott varrógépolajban süssék meg a kanyér szeleteket  és így csináljanak pirítóst.Hozzá kell tenni,hogy a varrógépolaj növényi alapú zsiradék.(legalább is akkor az volt).Olyan fennséges lakoma volt ez akkor,hogy nagyon sokáig meg emlegették a barakban!

Halászlé:

Evvel sem kell különössen bajlódni,legalább is az elején.Az edénybe vagy bográcsba belerakjuk a halakat.Fej,farok,gerinc.Ezeket célszerűbb nagyobb halakból beszerezni.Én speciel a következő halakból csináltam már.Ponty,busa,harcsa.Jöhetnek az apró halak egészben.Kárász,keszeg,törpe harcsa.Persze minnél jobb,ha minnél többféle hal van benne,de akkor is finom,ha csak egyfajta van benne.A halak simán megpucolva és megmosott állapotban kerülnek a fözőedénybe,nem kell sóba áztatni őket.

Jöhetnek a füszerek.4fej hagyma felkockázva.Ez persze a halmennyiségtől is függ.Megsózzuk izlés szerint,törött bors,piros tört paprika édes nemes és egy kicsi erős is.Egy paradicsom+egy zöld paprika.Csak az íze kedvéért.Ha nincs az sem baj.Piros arany csemege+csípős.Hegyes erős paprika zölden vagy szárazon,ami éppen kéznél van.Halászlé kocka,csak dúsításnak mennyiségtől függően 1-2-3.Öntsük fel hideg vízzel,hogy jól ellepje és közepes tűzön kezdjük el forralni.Zsiradék egyáltalán nem kell bele éppen elég az a halzsír,ami kifő a halakból.

Főlés közben a hústól megszabadult csont darabokat folyamatossan szedegethetjük ki,de elhagyható is.A végén úgy is ki kell szedni belőle.Amikor már minden halról lecsúszott a hús,akkor leveszük a tűzről.Leszűrjük és lepaszírozzuk.Lehet egyszerű szitát használni,de a parpdicsompaszírozó használata is elfogadott.Én speckó a leszűrt levet egy turmixgépbe töltöm és összeaprítom vele az esetlegessen visszamaradt szálkákat.Ügyeljünk arra,hogy a csontokat szedjük ki a léből,de a húsdarabok maradjanak benne.

Na ez a rész macerás egy kicsit és nem szeretnek bajlódni vele az emberek,de hidjétek el megéri molyolni vele!

Az elkészült passzírozmányt újra feltesszük forrni és mikor már forr jöhetnek bele a halszeletek.Na a halszeletek azok,akiket besózva félre kell tenni még mielött még az egész főzést megkezdenénk.A belsőségeket ikra és tej nem kell besózni.

Az elején az alaplé sózásával csinnyán kell bánni,mert a sós halszeletek ízesítik a levet!!

Ilyenkor már a kevergetéssel vigyázzunk.Vagy csak rázogassuk vagy nagyon óvatossan keverjük,mert szétesnek a szeletek.Persze ha nem mozgatjuk és az aljára leülnek az ikrák és a tej az csúnyán le tud ragadni és odaég az aljához.Sajnos már jártam így,hogy ennél a résznél valahova elmentem és magára hagytam egy darabig a költeményemet.Mire visszaértem már leragadt az ikra és leégett.Ettől viszont iszonyú égett íze lett az egésznek és ezt már semmivel nem lehet semlegesíteni!Na ebben az állapotban még a macskák is elkerülik az udvaron!! 

Lehet tálalni az egészet és mindenki saját izlése szerint még erősítheti a levet.Én a gyerekekre gondolva(tudom!nem minden gyerek van oda a halászléért)csak egy picit csípősre csinálom éppen csak hogy,mert utánna mérget is lehet beleönteni.A Zoli sógorom,ha szeretné a halat,annyi erőspaprikát tenne belle,hogy elöntse az izzadtság a fogyasztása közben!!

s73f4761.jpg

Tudom!Tudom! Ez nem halászlé,hanem lecsó!A hangulat olyan,mintha....,de ilyet is tudok!Beeeeee!!Nyelvöltés

Egy szendvics recept következik.Szendvics?Nem is tudom!Lehet önálló étel is,de gyors reggelinek is jó.

Rántott kenyér:

Vágjunk kissé vastagabb szelet kenyereket,annyit,amekkora az étvágyunk vagy attól függően hányan vagyunk.A legjobb a szikkadt kenyér a friss kenyeret nem ekkor kell elővenni.Ez direkt akkor jó,ha sok régi kenyerünk van és nem akarunk prézlit darálni belőle.

2-3 tojást felütünk(lehet több is)kicsi só bele és felverjük.Ebbe forgatjuk be a kenyeret majd morzsába.Forró zsírban megsütjük és még melegen sajtott reszelünk rá.

Ez az alaprecept.Lehet variálni pl:bevágjuk a kenyérszeleteket úgy ,hogy a hélyát nem vágjuk át.Legyen egy kis zsák vagy mint a pita.Ebbe a résbe sonka és sajtszeletet dugunk és aztán panírozzuk.Nem kell lisztbe forgatni csak tojásba  és prézlibe.

Burgonyás lángos:

0,5 kg lisz 25dkg főt kpumpli kevés só,2dl tej és egy 5grammos egész élesztő,kevés cukor a tejbe.

Felfuttatom a langyos,cukros tejben az élesztőt.A főt krmplit mega a lisztet pici sóval összekeverem,majd megy bele a felfuttatot élesztő.Átgyúrom,hogy összeáljon és meleg helyre elrakom keleszteni.30-60 perc de ha hosszabra nyúlik az sem baj.Tenyérben elférő cipót szaedek le a tésztáról és szépen vékonyra nyujtom.Tetszés szerint nyujtófával vagy csak kézzel.

Forró olajban kisütöm  és még melegem beletolom az arcomba.Sóval,sajtal,fokhagymával.Én tejfölt nem szoktam rátenni, mert az elrontja a ropogós élvezetet.Ha marad és már kihült,akkor még lekvárral megkenve is szoktam eszegetni!!

langos1.jpg

Jó ez most nem az én lángosom,de legközelebb készítek róla fotót és felrakom ide.Ez a kép csak illusztráció!  

A vasárnapi menümben a csirkeaprólék leves és a brassói nem kívan nagyon magyarázatot.Viszont a céklasalátára kitérnék.Egy salátás könyvemben találtam meg a receptet és nagyon megízlett és azóta többször készítettem már.

Céklasaláta: 

1 kg cékla vízben puhára főzve,majd felkockázva.Kevés ecet,víz és cukor felhasználásával ízlés szerinti felöntőlevet készítünk és ebbe rakjuk a céklát,hadjuk kihülni.Majd leszűrjük és 5dl tejfölt,kevés mustárt és kevés tormát teszünk rá,majd jöhetnek alma kockák ízlés szerint és durvára vágott dió!Ezeket jól összeleverjük és hidegen fogyasztjuk.Ha egy kicsit áll,akkor finomabb az íze.Nekem nagyon bejön és egészséges,finom saláta!!Pusszantás!!




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 17
Heti: 27
Havi: 25
Össz.: 34 174

Látogatottság növelés
Oldal: Én hogyan csinálom
Mesterházy Tibi világa - © 2008 - 2024 - mesterhazytibi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »